A kullancsok által terjesztett emberekre veszélyes betegségekről sokat hallani, de nagyon fontos, hogy házi kedvenceink is ugyan úgy veszélynek vannak kitéve. Cikkünk a kullancsok által okozott legveszélyesebb betegséget és a tüneteit mutatja be, valamint kitérünk a megelőzés típusaira is.

A Kullancsokról

Rengeteg kullancs faj létezik (kb. 850 faj), melyek a természetben szinte bárhol előfordulhatnak. Akár a kertünkben fűszálakon, fákon, cserjéken vagy sétáltatás közben erdős részeken, tisztásokon és nedves területen is összeszedheti az állat. Vannak olyan kullancsfajok, melyek csak az emberre veszélyesek és olyanok is, melyek csak állatra, de léteznek emberre és állatra is veszélyes kullancsok. Az állat szőrrel kevésbé fedett részeit célozza meg, has, comb, nyak, fül tájékokon a legjellemzőbbek és a kutya vérének szívása közben fertőznek.

 

“Kutyamalária”

A kullancsok különböző betegségeket terjesztenek kutyáknál, melyek közül a legveszélyesebb a kullancsfertőzésként, babéziózisként vagy “kutyamaláriaként” ismert betegség. A kullancs rátapad az állat bőrére és csípés által, a vérszívás közben fertőz. A kisállat vörös vértesteit egysejtű élősködők támadják meg majd elpusztítják azokat. A vörös vérsejtek elpusztítása károsítja az állat veséjét és az itt szállított oxigén csökkenése miatt egy oxigénhiányos állapot lép fel, ami az állatnál a vesekárosodás mellett még májelégtelenséget és idegrendszeri problémákat is okozhat. A kullancs fertőzéséhez akár 2-3 napra is szükség van, így a legfontosabb, hogy időben észleljük a jelenlétét és megfelelő módon kezeljük. A kutya viselkedésén is hamar észrevehetjük a tüneteket hiszen étvágytalansággal, lázzal, bágyadtsággal és szomjúsággal jár elsőkörben. Súlyosabb esetben már az állat vizelete is barnás színűvé változik és veseelégtelenség is felléphet. Nagyon fontos, hogy ha bármely tünetet észleljük azonnal forduljunk állatorvoshoz

Megelőzés

A megelőzésre számos lehetőség kínálkozik. Léteznek nyakörvek és spot on készítmények is, valamint az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a tablettás termékek is, melyek a legbiztosabb védelmet nyújtják. A tablettás készítmények előnye, hogy simogatással nem távolítjuk el az állat szőréről a hatóanyagot, tud az állat vízbe menni, vihetjük állatkozmetikába is, mivel ezek nem befolyásolják a védettséget. Ezen készítmény esetén a védettség már nagyon gyorsan, 1-2 óra alatt kialakul és 1-3 hónapos védettséget ad az állatnak. A különböző szerek használata mellett is fontos az állat vizsgálata, így mindegyik vízparti vagy erdős séta után alaposan vizsgáljuk meg kiskedvencünket. Ha kullancsot észlelünk az állat testén ne hezitáljunk, hiszen a fertőzés gyors lefolyása miatt pár óra is sokat számít. Óvatosan távolítsuk el a kullancsot. Állatorvosi rendelőkben vagy gyógyszertárakban, állateledel boltokban tudunk venni kullancskiszedő kanalat, mely segítségével egyszerűen kiszedhetjük a vérszívót. Ezen eszköz hiányában bármely csipesz is jó szolgálatot tehet. A fentebb említett tüneteket is figyeljük és ha bármelyik fennál forduljunk az állatorvoshoz.

 

Reméljük segítségedre lehettünk a kullancs által okozott betegség tüneteinek a felismerésében és megelőzésében. Kullancsmentes sétákat és kellemes időtöltést kívánnak a VADVILÁG munkatársai!