Méret és felszerelés

Biztos mindenki eljátszott már egy gyönyörű akvárium gondolatával, mely által a halak, a növények és a komplex vízi világ megnyugtató látványát élheti át nap mint nap. Egy ilyen vízi csoda akár a lakásunk éke is lehet, viszont vásárlás előtt rengeteg kérdés merülhet fel bennünk. Hova érdemes telepítenünk az akváriumot, mekkora méretet válasszunk, milyen kiegészítők szükségesek? Cikkünk ezen kérdések mentén próbál segítséget nyújtani a víz alatti világ kedvelőinek.

Akvárium elhelyezése

Amennyiben eldöntöttük, hogy akváriumot szeretnénk a lakásunkba, első lépésként válasszuk ki tudatosan a megfelelő helyet számára. Nagyon lényeges, hogy hova fog kerülni a lakásban, hiszen a helyiség egyik fő díszét fogja alkotni. Az elhelyezésnél vegyünk figyelembe, hogy soha se tegyük átütő fénybe, szóval az ablak elé való elhelyezést kerüljük. Továbbá televízió és fűtőtest közvetlen közelségébe se rakjuk és ügyeljünk arra, hogy útban se legyen, ne kelljen állandóan kerülgetni. Az akváriumot helyezhetjük egy már meglévő bútodarabunkra is, de figyeljünk oda a terhelhetőségére. Ha ilyen megoldást választunk helyezzünk az akvárium alá egy vékony polifoam vagy gumi réteget, mely kiegyenlíti az egyenletlenségeket, tapadást ad az üvegnek, ezáltal stabilabb lesz és kevésbé kell tartanunk a balesetektől. Választhatunk kimondottam akváriumok számára kialakított bútordarabokat is, melyek kinézetét, kialakítását, méretét a saját igényeinkhez megfelelően tudjuk megválasztani.

Méret meghatározása

Az akvárium méretét befolyásolja a helyiség nagysága, a bútordarab teherbírása vagy mérete, melyre ráhelyezzük és a takarítási kedvünk. Minél nagyobb egy akvárium annál könnyebb rendben tartani, így a kisebb méretek mellett döntőknek gyakrabban szükséges tisztítani. Az akváriumok méretét literben határozzák meg. Kezdő akvaristaként egy 80-120 literes verzió jó választás lehet. Az akvárium méretétől függ a benne tarható halak típusa is, így ha elegendő infrastruktúra áll rendelkezésünkre akár a vízben látni kívánt halak kiválasztása alapján is választhatunk méretet.

Akvárium felszerelése

A szaküzletekben lehet már vásárolni úgynevezett akvárium szetteket, melyek mérettől függően nagyon sok mindent tartalmaznak, így érdemes tájékozódni mielőtt egyesével megkezdjük a felszerelések beszerzését. Az akvárium lehet műanyagból vagy üvegből, melyre szükséges egy tető, amiben az akvárium világítása is megtalálható. A világítás típusát a növényeinkhez kell igazítani és az igényeiknek megfelelő erősségűt alkalmazni. Minden akváriumnak tartalmaznia kell egy szűrő berendezést, melyből létezik külső és belső típus is. A hőfokszabályzós fűtőszál is nagyon szükséges kiegészítő, hiszen ezzel a halak számára az ideális hőmérsékletet tudjuk beállítani. Az akvárium berendezésénél nagyon lényeges a belső tér kialakítása is, itt elengedhetjük a fantáziánkat és szinte bármilyen vízi világot megalkothatunk. Az aljzat nagyon fontos eleme egy akváriumnak, alkalmazhatunk homokot, mosott sódert melyek 2-3 mm nagyságú szemcsékből álljanak. Valamint a gyöngykavics aljzat is igen kedvelt. A megfelelő anyag kiválasztása előtt tájékozódjunk a tartani kívánt halak igényeiről, bizonyos fajoknak megvan a kedvenc típusa.

Tekintsd meg webáruházunkban az akvarisztikához szükséges berendezéseket és eszközöket: http://vad-vilag.hu/termekkategoria/akvarisztika/

Ha bővebb információra van szükséged Kollégáink készségesen válaszolnak minden kérdésre.