Hogyan építsünk és tartsunk karban növényes akváriumot


Nem új keletű, viszont új hullám az akvarisztikában. A növényes akvárium, mint neve is mutatja, főként az élőnövényekre fekteti a hangsúlyt, de természetesen korlátozott létszámban halakat, garnélákat is telepíthetünk. Az egészségesen fejlődő növények érdekében, jó minőségű táptalajt, altalajt, CO2-ot, növénytápokat, erős szűrést és fényt igényel. Kevés napi törődéssel, heti karbantartással igazán csodálatos világot vihetünk otthonunkba.

Hová helyezzük el az akváriumot?

Az elhatározást követően válasszuk ki akváriumunk számára a legmegfelelőbb helyet, mely az iroda vagy a lakás egy sötétebb pontja legyen, így mi tudjuk szabályozni a fény erejét és időtartamát. Természetesen fontos, hogy kellőképpen látványos is legyen az elhelyezés. Az akvárium méretét a helyszín, és anyagi lehetőségeink határozzák meg főképpen. Ne hanyagoljuk el az esetleges statikai megfontolásokat sem. Az itt bemutatott medence 60 cm hosszú, 30 cm széles, 36 cm magas,
65 literes.

Technikai és a berendezéshez szükséges eszközök, alkatrészek:
-60×30×36 cm-es optiwhite üvegből készült medence
-polifoam alátétlap
-Greenaqua üveg befolyó és kifolyócsövek
-Odyssea 4×24w T5 lámpa
-2 kg-os CO2 palack
-Greenworks reduktor, mágnes szeleppel
-időkapcsolók 2 db
-Co2 tömlő 3m
-Greenaqua üveg buborékszámláló
-Geenaqua üveg CO2 diffúzor
-Greenaqua üveg dropchecker
-ADA visszacsapó szelep
-Eden külsőszűrő,fűtővel

-Redmoore gyökér
-Dekorszikla 5 kg megkövesedett fa
-Tropica növénytáptalaj 2 kg
-Green aqua és Tropica zselés növények
-JBL filterstart
-JBL mineralsalt
-lágyvíz

Az építés folyamata:
A helyszín kiválasztás után vágjuk méretre az alátétlapot és helyezzük rá vízszintes pozícióban az akváriumot. Használjunk vízszintmérőt a pontos pozícionáláshoz.
Töltsük meg a szűrőt a megfelelő mennyiségű biológiai szűrőanyaggal/siporax/, engedjük fel lágy vízzel, és oltsuk be a baktérium kultúrával. Ezek után óvatosan helyezzük el a medencében a ki és befolyó csöveket, tapadókorongokkal rögzítsük őket. A szűrőnk legalább 10-szeres teljesítményű legyen, l/h!
Lámpánkat felszerelhetjük előre is amennyiben bonyolultabb rögzítenünk, de akár a végén is ráhelyezhetjük egyszerűen az akvárium peremére, amennyiben ilyen a kialakítása. Érdemes előre megtervezni a elektromos kábelek, elosztók, időkapcsolók elhelyezését is, mivel később már nem tudjuk, de nem is szerencsés az akváriumunk mozgatása.
Co2 rendszerünk az egyik alappillére leendő akváriumunknak, ezért itt is kellő alapossággal járjunk el.
A töltött palackra felcsavarjuk a nyomáscsökkentőt, mely jelen esetben együtt van a mágnes szeleppel így egyszerűbb dolgunk van. Csatlakoztatjuk a CO2 tömlőt a reduktorhoz, majd elhelyezzük a visszacsapó szelepet, mely esetleges áramkimaradás esetén megvédi a rendszerünket a visszafolyó víztől. Fontos, hogy kifejezetten CO2 –hoz használatos tömlőt, és visszacsapó szelepet használjunk, mivel magasabb nyomást kell elviseljenek, mint a szokványos légpumpához használható azonos alkatrészek. Az akvárium külső hátoldalán kell elhelyezni a buborékszámlálót függőleges pozícióban, majd az ebből az akváriumba bekanyarodó cső végére a diffúzort.
Technikai eszközeink elhelyezése után neki láthatunk a berendezés folyamatának. Valószínűleg mindenkinek van valamilyen sajátos elképzelése arról, hogy milyennek szeretné látni a későbbiekben akváriumát, így már jó előre érdemes ötleteket gyűjteni, tervezni, modellezni. Amennyiben megtaláltuk a mind méreteiben, mind formájában számunkra leginkább megfelelő fát, azt jó előre áztassuk be vízbe, így nem kell majd lesúlyoznunk, és kevesebb színanyagot is fog engedni. Köveinket is érdemes forró vízben átmosni, letisztítani.
Elsőként a táptalajt tesszük be az akváriumba 1-2 cm vastagon, majd ezt borítjuk az agyagtalajjal, az elképzelt domborzati viszonyokat kialakítva. Itt már használjuk a köveket és a fákat is a talaj megtartására is. Ha előkészítettük a terepet, kész az alap kompozíció, előkészíthetjük növényeinket az ültetésre.
A zselés növényekről tudni kell hogy steril laboratóriumi körülmények között termesztett növények, melyek mentesek az algáktól, csigáktól és egyéb kórokozóktól, tehát ideálisak a számunkra. Dobozukból kivéve le kell mosni folyóvíz alatt a gyökérzetükön található zselét, mely ez idáig a tápanyagot biztosította számukra, majd kisebb csomókra szétszedve, az ültetési terv szerint elhelyezni őket a talajban. Növényeinket válogassuk meg mind méretük, színezetük, tartásmódjuk alapján, és eszerint készítsük el előre az ültetési tervet, melyben a későbbi felnőtt kori méretüket is vegyük figyelembe. Helyezhetünk mohákat faágakra, kövekre fonalakkal kötve, esetleg ragasztva. Már beültetett, elhelyezett növényeinket folyamatosan spriccolóval tartsuk nedves állapotban a vízfeltöltésig.
Vizünk előkészítése is meghatározó tényező, ezért fontos lépés az alapos vízelőkészítés, és a lassú fel- töltési folyamat. Mindenképpen tisztított lágyvizet használjunk, melyet feltöltés előtt ásványi só készítménnyel visszakeményítünk a növényeink számára ideális keménységi fokra. Ehhez műszert érdemes használni mely a víz vezetőképességét méri, ezt az értéket kell 150-re beállítani.
A feltöltést óvatosan kezdjük, vékony csővel lassan folyatva, az aljzatot nem felkavarva. Ez a folyamat eltarthat több órán keresztül is, közben figyeljünk, hogy a növények a helyükön maradnak e, valamint a dekorfa esetleg nem e felúszik. A feltöltés befejeztével adjuk hozzá a vízhez a tápoldatokat/Greenaqua mikro, és makro táp valamint, Easy carbo/, majd kapcsoljuk be a szűrőnket és üzemeljük be a CO2 rendszert. A szűrő befolyó csöve úgy legyen beállítva, hogy a vízfelszínt is mozgassa, széles tölcsér alakú elemet kell a végére helyezni.
Co2 rendszernél nyissuk ki a palackot, majd a finom állító csavarral hangoljuk be a megfelelő buborékszámot /ennél a vízmennyiségnél 1-2 buborék/mp/. Töltsük fel és helyezzük el az akváriumban a drpocheckert, mellyel a beoldódott CO2 mennyiségét tudjuk nyomon követni. Amennyiben megfelelő a mennyiség akkor lime zöld, ha sok, akkor sárga, ha kevés, akkor kék a benne lévő indikátor oldat színe. A mágnes szelepet kapcsoljuk egy időkapcsolóra, melyen állítsuk be, hogy a nappali órákban menjen a CO2, éjszakára pedig kapcsoljon ki. Jelen akváriumnál 08-18 óráig van állítva. A világítást hasonlóképpen kell szabályoznunk eleinte napi 4-5 órával lehet kezdeni, majd később ezt maximum 8 órára lehet növelni.
Karbantartás
A feltöltött és beüzemelt akvárium még csak most kezdi meg remélhetően hosszantartó működését, ezért fontos a rendszeres gondozás. A szűrőnkben lévő hasznos lebontó baktériumoknak idő kell, hogy elszaporodjanak, és kellőképpen ellássák feladatukat, a szerves anyagok lebontását, azaz a nitrifikálást. Amennyiben az akváriumot ezen állapotában betelepítenénk halakkal, úgy gyorsan felborítanánk a még csak kialakulóban lévő, amúgy is kényes egyensúlyt.
Az első héten naponta cseréljük le a víz felét, természetesen a fent említett előkészített vízre, valamint adagoljuk szintén naponta a szükséges tápoldatokat. El kell távolítani az esetlegesen lehullott növényi részeket, és tisztítsuk az üveg belső falát is.
A második héten már elegendő kétnaponta elvégezni ezt a kisebb karbantartást, majd fokozatosan csökkentve állunk rá a heti egyszeri 50%-os vízcserére és karbantartásra. A növény tápoldatokat mindenképpen naponta adagoljuk, figyelni kell a CO2 mennyiségét a vízben/dropchecker/, valamint fokozatosan emelni a világítás időtartamát egészen 8 órára.
Első halainkat kb a 2. hét után kezdhetjük telepíteni, folyamatos ellenőrzés mellett érhetjük el a végleges mennyiséget, mely az 1 cm/liter általános szabályt követheti.
Az építés folyamata képekben: