Ha van kerti tavunk elengedhetetlen a tó környezetét, a berendezéseit, a növényeket, a vizét, és a benne élő halakat felkészíteni a téli időszakra, hogy tavasszal ismét gyönyörködhessünk benne. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb teendőket, melyeket minden tó tulajdonosnak ajánlott elvégeznie.

Tisztítás

A kerti tavunk téliesítését a tisztítással kezdjük. Minden vízbe hullott falevelet, szennyeződést távolítsunk el. Ez azért fontos, mert a szerves anyagok a vízben hamar bomlásnak indulhatnak, mely akár a tavunk élővilágát is veszélyeztetheti. Törekedjünk a felszíni tisztítás mellett mélyebb rétegek takarítására is. Ilyen célra vannak úgynevezett iszapporszívók, melyek a tó mélyebb rétegeiből is fel tudják szívni az iszapot és az oda nem illő szennyeződéseket. Iszapporszívót bérelhetünk is, ha nem szeretnénk megvásárolni a készüléket. A tó tisztítását alaposabbá tudjuk tenni, ha leengedjük a vizét és a fóliát megtisztítjuk a moszatoktól és az algáktól, melyek elszínezhetik a vizet. Ilyen típusú tisztítást 2-3 évente ajánlott elvégezni. Ha a tél beállta előtt időzítjük a tó leengedését, és ha meg tudjuk oldani a halak és a vízi növények áthelyezését, akkor akár tavaszig is szellőztethetjük és elvégezhetjük szükséges esetben a tófólia javítását vagy cseréjét is.

Halak

Ezt követően gondoskodjunk a halakról, háló segítségével válasszuk külön azokat a fajtákat, melyek nem bírják a hideget és mentsük ki őket egy beltéri akváriumba. Ezt akkor érdemes meglépni, ha a levegő hőmérséklete már tartósan 10 fok alá süllyedt. A legtöbb halfajta azért természetesen bírja a hideget, sőt képes élettevékenységeit lelassítani, így sokkal kevesebbet esznek és mozognak, ez náluk természetes. Érdemes alacsony fehérje tartalmú tápra váltani, hogy elkerüljük az ammónia felhalmozódását a vízben. Miután a víz 15,5°C alá csökken, kezdjük el alacsony fehérjetartalmú, vagy tavaszi/ősziként jelölt táppal etetni őket és ne adjunk többet nekik, mint amennyit azonnal el tudnak fogyasztani. Az etetéseket teljesen felfüggeszthetjük, amikortól a halak már nem jönnek fel a felszínre táplálékért.
Ha a tavunk felszíne befagyott mindig törjük be a jégréteget, ellenkező esetben a halak nem jutnak elegendő oxigénhez és megfulladnak az egész tavi élővilággal együtt. Hasznos a tóban hagyni télre egy buborékokat kibocsátó szivattyút, mely nem engedi a tó teljes felszínének a bejegesedését.

Növények

A vízi növények téliesítéséről is gondoskodunk kell, első lépésként hagyjuk el a tápanyag utánpótlásukat, hiszen ekkor már nem tudják hasznosítani. Az egynyári növényeket szaporodásuktól vagy teleltetésüktől függően ki kell emelni a tóból és melegebb helyre kell tenni őket. Vízzel teli kádba vagy dézsába helyezzük, fagymentes nem túl sötét hely megfelelő a számukra. Az áttelelő növényeinket bátran vágjuk vissza, hogy minél kevesebb levél, növényi szár tudjon bele rohadni a tóba, ami nehezítheti halainak telelési körülményeit. A tó partján levő évelő növényekkel különösebb dolgunk nincs, ha nagyon megnőttek kicsit megmetszhetjük, de kiásásra vagy teleltetésre nem lesz szükség.

Műszaki berendezések

A nem fagyálló műszaki berendezések, lámpák és a szűrők kiemelését is el kell végeznünk, mivel ezek fagy hatására használhatatlanná válnak és elég súlyos anyagi
kárunk keletkezhet. A szivattyút akkor hagyjuk a vízben, ha legalább 30 cm mélyen van elhelyezve. Figyeljük a vízszintet egész télen. Ha több centit is csökken, akkor ki kell pótolni az alámerült élőlények védelme érdekében.

Üzletünkben valamint webáruházunkban eléred a kerti tavak üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges berendezések és termékek széles választékát: http://vad-vilag.hu/termekkategoria/kertito/

Ha bővebb információra van szükséged Kollégáink készségesen válaszolnak minden kérdésre.