Felelős állattartás I. rész

Az ünnepek közeledtével egyre több családban merül fel az ajándék kisállat gondolata. Mielőtt beígérnénk gyermekünknek, mérlegeljük a realitások talaján az elképzelést. Gondoljuk végig, hogy felelősen tud-e már a gyermekünk bánni egy kis élőlénnyel, valamint vizsgáljuk meg az állat szempontjából is a körülményeket. Alkalmas-e a családunk, lakókörnyezetünk ennek az élőlénynek a tartására és tudjuk-e a részére biztosítani az összes alapvető szükségletet? Cikkünk ezen kérdések mentén igyekszik segítséget nyújtani azon jövőbeli állattartóknak, akik még nem biztosak magukban és kiindulópontokat adunk azokhoz a kérdéskörökhöz, melyek átgondolása elengedhetetlen egy kisállat megvásárlása előtt.

Tények és adatok

Magyarországon a becslések szerint 2,5 millió kisállat-tulajdonos él. Ugyanakkor szomorú tény az, hogy közel százezer kóbor vagy elhagyott állat kényszerül az utcákon élni, a menhelyek leterheltek, és az ünnepi időszakot követően jellemzően nő a kitett állatok száma. Az elmúlt években a felelős állattartásra irányuló kommunikációnak hála szerencsére nőt, és folyamatosan növekszik az örökbefogadási kedv, de még így is rengeteg állat éli le az egész életét szerető család nélkül.

 

Mentális felkészülés

Az állatok gyerekekre és felnőttekre gyakorolt jótékony hatásaihoz nem fér kétség. Nagyon gyakran alkalmazzák az állatokat terápiás célzattal sérült vagy figyelemzavaros gyermekeknél, de akár depresszió jeleit produkáló felnőtteknél is pozitív változást hozhatnak. Gyermekeknél mind ezek mellett a felelősség tudatra nevelésre is segítségül lehetnek a különböző kisállatok. Arról sose feledkezzünk el, hogy nem csak egy gyermeknek, egy felnőttnek is érett és felelős gondolkodásmóddal kell rendelkeznie. Gyermekünket csak akkor lepjük meg az ünnepek alkalmával kisállattal, ha már teljesen felkészítettük az új családtag érkezésére. Fontos, hogy a gyermek akarjon kisállatot és ne
csak ráerőszakoljuk. Legyen tisztában a felelősséggel, hogy ezentúl ő fog felelni egy élőlény életéért, az ő feladata lesz enni-inni adni az állatkának, játszani, sétáltatni és tisztántartani. Bár névleg a gyermeké az állat, de azt sose felejtsük el, hogy a felelősség a szülőé! A szülőknek kell kiválasztaniuk a megfelelő időpontot, hogy gyermekük mikor áll készen ezen feladatokra, mert nyilván mindenkinél más-más az érési folyamat. Figyeljük meg, hogyan viselkedik a gyermek állatok társaságában. Magyarázzuk el neki, hogy a túlzott szeretgetésre, avagy a bántásra az állatok máshogy reagálnak mint az emberek, és teszteljük, vajon megértette-e a lényeget. Általánosan elmondható, hogy az iskolás korú gyermekek már meg tudják érteni, hogy hogyan kell egy állattal bánni, és át tudják érezni a felelősséget is, mely egy kiskedvenc tartásához elengedhetetlen.

 

A megfelelő fajtájú kisállat kiválasztása

A megfelelő fajtájú állat kiválasztásához nagyon sok kérdést fel kell tennünk magunknak. A klasszikus kutyán és macskán kívül számos olyan kiskedvenc van, mely alkalmas lakásban tartáshoz. A legtöbb szülő a kiskutyát/macskát megelőzően kisebb és kevesebb törődést igénylő állatkával próbálkozik gyermekénél. A felelős állattartásra nevelésre nagyon sok családban az aranyhörcsög, a tengerimalac, törpe nyúl, ékszerteknős vagy a papagáj szoktak lenni a leggyakoribb példák. Ezen állatok teljesen alkalmasak arra, hogy megfigyeljük a gyermek viselkedését, viszonyát az állathoz és a későbbiekben nagyobb, több törődést avagy hosszabb életű kiskedvencet válasszunk. A háziállat kiválasztásánál a kisállat típus élethosszát is vegyük figyelembe. Egy hörcsög 2 vagy maximum 3 évig él, elvesztése megviseli a gyermeket.

Ha a gyermek kiskutyát szeretne reálisan gondoljuk végig, hogy milyen feltételek adottak a kutyus tartásához, és ennek alapján válasszunk kinti/benti, kis avagy nagy testű fajtát. Kiválasztás előtt nagyon fontos eldöntenünk, hogy menhelyről szeretnénk elhozni egy kutyust avagy tenyésztőtől vásárolnánk meg. Nagyon fontos, hogy szaporítótól sose vásároljunk állatot, ne támogassuk a tevékenységüket. A szaporítótól vásárolt kisállatok sokszor szörnyű körülmények között vannak tartva és nagyon sokuknak veleszületett rendellenességük van, melyen a legtöbb esetben az orvosok se tudnak segíteni. Akár a menhely, vagy a tenyésztő mellett döntünk, a kiválasztás előtt járjunk utána az adott kutyafajta gyerekekhez való viszonyához, mivel vannak olyan típusok melyek kifejezetten nem ajánlottak kisgyermekes családokban. Nézzük meg a kutyus szőrének típusát is, mely alapján eldönthetjük, hogy ápolása belefér e az időnkbe. Figyelembe szükséges vennünk, hogy van-e olyan családtagunk mely akár allergiás az állatszőrre, mivel erre is létezik megoldás és vannak olyan típusú állatok melyeknek nem vedlenek, így elhullt szőrrel se fogunk találkozni és az allergia se fog előjönni. A kutyafajta mozgásigényét is tanulmányozzuk, és az életritmusunknak megfelelő fajtát válasszunk. Illetve érdemes még a fajtabetegségeket is átnézni, hogy rögtön tudjunk reagálni egy-egy tünet megjelenését követően.

Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerült kérdésekre!
Facebook oldalunk | Elérhetőségeink

Olvasd el cikkünk következő részét is, ide kattintva!>>