Felelős állat tartás  II. rész

Előző cikkünk folytatásaként az ajándék kisállat és a felelős állattartás kérdéskörök mentén próbálunk még több segítséget nyújtani a szülőknek, családoknak, akik esetleg épp az Ünnepek előtt kezdenek el gondolkodni egy kisállaton.

Környezet felkészítése
Az esetlegesen érkező jövevényre elengedhetetlen környezetünket is felkészíteni. Nézzünk körbe a lakásban és az udvaron, és mérlegeljük, az adott kisállat szempontjából mely tárgyak, bútorok, növények lehetnek veszélyesek. Ha kutyus vagy cica mellett döntünk első körben az állat életterét kell kiválasztani, ugyan is eldönthetjük, hogy az állat az udvaron fog élni, vagy velünk a lakásban. Ne felejtsük, kistestű kutyusok között bizony vannak olyan típusok, melyek nem bírják a hideget és nem alkalmasak az udvaron való tartásra. Ha kinti lesz az állat mindenképp szigetelt házikója legyen, hogy a hideg és a rossz idő elől védettségben lehessen. Az udvaron a féltett növényeket vagy veteményest a kutyus elől kerítsük el, hogy ne tudjon benne kárt okozni és ne utólag kelljen ezen bosszankodnunk. Az udvaron ne legyenek széthagyva éles, szúrós, az állat számára veszélyes eszközök vagy mérgező anyagok. A kerítést is vizsgáljuk meg, ha úgy tűnik, hogy a kisállat ki tud rajta bújni vagy át tudja ugrani inkább magasítsuk meg, vagy helyezzünk az aljára hálót. Ha benti állattartás mellet döntünk a legfontosabb megtalálni az állat számára a legalkalmasabb részt a lakásban, ahova fekhelyét helyezzük. Ügyeljünk arra, hogy az a hely ne legyen hideg és huzatos, ne legyen útban, és központi helyen se, hogy az állat tudjon pihenni. Ha van a lakásban olyan helyiség ahova nem szeretnénk, hogy bemenjen a szoktatási időszak alatt alkalmazhatunk pl. kiskaput, falapot vagy akár babarácsot is. Ha már megtanulta az állat, hogy oda nem szabad bemennie nyugodtan el is távolíthatjuk a lakásból. A leggondosabb előkészítést nyilván egy kiskutya igényel, de akár hörcsögről vagy papagájról van szó ugyan olyan fontos a megfelelő lakóhely kiválasztása a lakásban. Kutyus esetén közvetlen környezetünkben élőket is fontos felkészítenünk. A szomszédoknak jelezhetjük, hogy mit tervezünk és kérhetjük őket, hogy az esetleges zajok végett legyenek elnézők a következő időszakban.


Gazdasági mérlegelés
Mielőtt bármit is eldöntünk, gazdaságilag is fontos tisztában lennünk azzal, hogy az adott állat mennyi anyagi ráfordítást igényel. Amennyiben nem ajándékba kapjuk vagy menhelyről hozzuk az állatot a vásárlásának az összegével kell elsősorban számolnunk. Egy tenyésztőtől vásárolt cica vagy kutyus akár több százezer forintba is kerültet, típustól, nemtől és az adott alomtól függően. Miután hazavittük a kisállatot kutya/cica esetében állatorvoshoz elengedhetetlen elvinnünk, hogy megvizsgálja minden rendben van-e, megkapja a szükséges oltásokat és a chipet. A következőt években években ha nem merül fel semmi probléma elegendő lesz évente egyszer meglátogatnunk az állatorvost. Minden oltásnak és minden vizsgálatnak van díja és ha probléma merülne fel az állatnál súlyos összegekbe is kerülhet a kezelése, így mindenképp mérlegeljük, hogy anyagilag meg tudjuk-e oldani, ha úgy alakulna. Az állat etetéséről is döntenünk szükséges, mely anyagilag a legmeghatározóbb tényező. Ha van ismerősünk, akinek hasonló típusú állata van érdeklődhetünk tőle is, hogy mik a tapasztalatai, honnan vásárol, és mennyibe kerül. Azt ne felejtsük, hogy mint az embereknél, az állatoknál is különbözhet az ízlés, így amit az interneten olvasunk vagy az ismerősünk mond ne vegyük készpénznek, hiszen minden állat más és más. Próbáljuk az állat fajtájának, növekedési ütemének a legmegfelelőbb és a legminőségibb táplálékot biztosítani. Figyeljük a reakcióit a különböző ételekre és ügyeljünk a mennyiségre is. Nagyon sok információ szerepel az interneten a különböző fajták etetésével kapcsolatosan, így mindenképp aprólékosan járjunk utána és próbáljuk az állat szemszögéből a legjobb táplálékkal ellátni. A csak tápos etetést az állatorvosok már ellenzik, mivel nagyon sok olyan hormonális anyagot tartalmaznak bizonyos típusok, melyek ártalmasak lehetnek az állat egészségére. A nyers etetést nagyon sokan pártolják bár igaz, anyagilag nagyobb áldozatot és több odafigyelést követel, viszont az állat egészsége fogja meghálálni.

Az anyagi kiadásokhoz még kalkulálhatunk az állat fekhelyével, rágcsálók esetében terráriummal vagy ketreccel és a berendezésével, játékokkal, pórázzal.

 

Hosszútávú tervezés
Fontos, hogy hosszú távon is gondoljuk át egy kisállat megvételét. Nyilván nem feltétlenül tudunk több évre előre tervezni, de a kisállat életének szempontjából szükséges végig gondolni, hogy esetleg a jövőben el szeretnénk-e költözni. Ha elköltözünk előreláthatóan arra a helyre tudjuk vinni a kisállatot?

Ha úgy alakulna, hogy nem vihetjük
magunkkal, van-e olyan személy akinek a gondjaira bízhatjuk? Tisztában kell lennünk a kisállat mozgásigényével is, hogy életritmusunk, szabadidőnk megengedheti-e számunkra azt, hogy a nagyobb mozgásigényű állatot naponta akár többször is sétáltassuk. A sok energiával rendelkező kutyafajtákat minden nap le kell fárasztani ahhoz, hogy ne kezdjenek el unatkozni és esetlegesen kárt tenni valamiben. A szakértők bizonyos típusoknál javasolják a kutyaiskolát, mely nemcsak a kutya számára hasznos, hanem a gazdit is oktatja, ezáltal szorosabb kötelék alakulhat ki közöttük, az eb kiéli mozgásigényét miközben tanul és szocializálódik is a közösség által.

 

Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerült kérdésekre!
Facebook oldalunk | Elérhetőségeink

Olvasd el cikkünk előző részét is!>>