Kiskedvencünk biztonságos szállítása szempontjából érdemes kisállat hordozó t beszereznie az állattartónak. Sok esetben hasznos eszköz lehet, hiszen nem mindenhova jöhet velünk a kisállat négylábon, illetve cicák szempontjából szinte elengedhetetlen pl. állatorvosi látogatáskor. Rengeteg féle állathordozó létezik, cikkünk áttekintést nyújt a különböző kialakítások és a praktikusságuk szempontjait figyelembe véve.

Kisállat hordozó

Kisállat hordozók bemutatása

Mikor használjunk hordozót?

Hordozót akkor érdemes alkalmaznunk, mikor a kedvencünket visszük valahova. Praktikus és biztonságos autós utazás alkalmával, mivel a hordozót tudjuk rögzíteni és így csökken a balesetveszély kockázata is. Állatorvosi látogatáskor is jó szolgálatot tehet, hiszen pl. a cicát nehezebb egyhelyben tartani mint egy kutyust. Illetve ha az állatorvosnál esetlegesen valamilyen beavatkozásra vagy műtétre kerül a sor mely alkalommal a kisállatot altatják, akkor egy hordozó nagyon hasznos eszköz tud lenni. Ha nyaralni visszük kedvencünk, akkor nem csak az autóban, de a szálláson is segítségünkre lehet, hiszen napközben/éjszaka a hordozóban tud pihenni a kisállat, így külön fekhelyet se kell számára bepakolnunk.

Kisállat hordozó

Kisállat hordozók bemutatása

Kisállat hordozók típusai és a kiválasztás szempontjai

A hordozók között találunk fából, fémből, műanyagból vagy puha anyagból készült típusokat is. A kiválasztásnál több szempontot is érdemes figyelembe venni.
Első sorban végig kell gondolnunk, hogy milyen gyakran és mire szeretnénk használni.
Szempont lehet, hogy mennyi időt fog benne tölteni az állat, csak rövid állatorvosi látogatások alkalmával fogjuk használni, vagy több napos utazások alatt a hordozó funkcióján kívül ez lesz kedvencünk fekhelye is. Mindemellett ugyanilyen fontos a megfelelő méret kiválasztása is.

Minden esetben gondosan válasszuk ki a kisállathordozó méretét, hogy az állat kényelmesen elférjen benne. Az ideális méretű hordozóban a kiskedvenc kényelmesen elfér állva/fekve, és meg is tud fordulni. Ügyeljünk arra, hogy túlságosan nagy se legyen a hordozó, hiszen az balesetveszélyt jelent az állatra. Szempont lehet még a takaríthatóság is, így ebből kifolyólag a műanyag típusúakat tudjuk leginkább javasolni.  Léteznek olyan típusok, melyeknek a teteje lecsatolható és így a tisztán tartásuk is sokkal kényelmesebb a számunkra.

Rövidebb gyalogos szállításhoz a hordtáska is alkalmas lehet kistestű kutyusoknak vagy cicáknak, de azt tartsuk szem előtt, hogy ezek autós szállításra nem megfelelőek. Hordozó választásánál nézzük meg, hogy jól szellőzik és záródik-e, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a kisállat mancsa semmi esetben se fér ki a rácson. Tekintsd meg webáruházunkban az elérhető típusokat vagy látogass el gyöngyösi üzletünkbe, kollégáink készséggel segítenek a megfelelő típus kiválasztásában.

Kisállat hordozó

Kisállat hordozók bemutatása

Hordozóba szoktatás

Nem mindegyik kisállat megy be automatikusan a hordozóba, a legtöbb esetben a gazdinak különféle trükköket kell bevetnie, hogy a kisállat magától belemenjen. A legjobb, ha fokozatosan szoktatjuk hozzá az állatot a hordozóhoz, legyen az kutya vagy macska. A kisállatnak mindenféleképpen pozitív élménnyel kell összekapcsolnia a hordozót, így nem fog félni tőle. Első lépésként helyezzünk el a hordozó mellett kis falatkát, majd ha elfogyasztotta az állat tegyük a hordozóba a falatot, hogy magától bemenjen.

Próbáljunk vezényszót alkalmazni mikor bemegy, így idővel össze fogja tudni kapcsolni kiskedvencünk.

Kisállat hordozó

Kisállat hordozók bemutatása

A hordozót tegyük otthonossá számára, hogy még szívesebben bemenjen. Az ajtaját eleinte ne zárjuk rá, csak mikor már megszokta a hordozót és magától is szívesen bemegy.
A rács rázárásához is fokozatosan szoktassuk hozzá, először csak 1-1 percre, majd hosszabb időre is rázárhatjuk.
Mindenféleképpen folyamatosan figyeljük, hogy hogyan reagál a bezárásra és ha idegesnek látjuk nyugtassuk szavakkal vagy ha szükséges nyissuk ki a hordozó ajtaját és más alkalommal próbálkozzunk újra.

Reméljük segítségedre lehettünk a megfelelő hordozó kiválasztásában. Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre!