Project Description

Tartási útmutató


Hazánkban az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk állatkereskedésekben törpesünökkel. Az afrikai fehérhasú számos színváltozatban fordul elő, hátuk lehet foltozott, fülük kisebb, mint az egyiptomi füles sünöknek. Hasonlóan az európai sünhöz ő is éjszakai vadász, elsősorban rovarevő. Természetes élőhelyén a hőmérséklet ritkán esik 20 °C alá, ennek megfelelően a hazai telet csak fűtött körülmények között viseli el.

Elhelyezés: A lakásban a sünit olyan helyre kell elhelyezni, mely nyugodt, mentes a huzattól és a közvetlen napfénytől. Az optimális hőmérséklet a 24-28 fok.  Általában 0,4-0,5 m2-es alapterületű lakhelyre van szüksége, persze minél nagyobb, annál jobb. Ha kisebb alapterületű lakhellyel kell beérniük, akkor érdemes emelettel, futókerékkel gondoskodjunk róla, hogy elég lehetősége legyen a mozgásra.

Táplálás: Természetes környezetükben rovarokat: lárvákat, petéket, kifejlett rovarokat, madarak tojásait, fiókáit, kisebb emlősöket fogyasztanak. A házi kedvencként tartott törpesün esetében fontos, hogy a táplálékuk változatos legyen, magas fehérje és alacsony zsírtartalmú, minél jobban utánozva a természetes táplálkozást. A törpesün táplálásának alapja a prémium minőségű macska vagy kistestű kutya száraz táp (kis szemcseméretű) és az élőeleség. Kóstoltassunk meg bátran többféle eledelt a sünivel, rá fogunk jönni, hogy minden süninek más az ízlése. Sőt, az idő változtathat is az ízlésén. A hízásra hajlamos süniknél érdemes light tápot választani és esténként adagoljuk ki a napi adagját (1-2 evőkanál).  Ha a süni nem túlsúlyos, akkor a táp állandóan ott lehet előtte a tálkában. A kiegészítő eleséget este érdemes a számára odaadni, egy sünire nagyjából két teáskanálnyi mennyiséget számolva. A maradékot reggel vegyük ki és dobjuk ki.  A vitaminok miatt érdemes időnként kis mennyiségben, reszelve vagy apróra vágva gyümölcsöt belekeverni az eledelükbe. Mindig legyen elegendő friss vize, lehetőleg önitatóban.  Ajánlott a 250-300 ml-es méret, ez akár egy hét végére is elegendő mennyiség. Az eleséget tegyük nehéz tálkába, nehogy a sün kiborítsa.

Ajánlott száraz táp márkák például: Royal Canin, Eukanuba, Hill’s, Happy Cat, Belcando, Acana. Igaz, ezek drágábbak, de a sünik nagyon keveset esznek, nem érdemes spórolni rajta.
Konzerv eledelek esetén is figyeljünk oda a minőségre. A hústartalomra, fehérje-zsír megoszlásra, illetve, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon.
Kiegészítésként a Vitakraft Süntápot is adhatjuk, de nem főeleségként!

Az élő eleség nagyon fontos a törpesün számára!  Adhatunk lisztkukacot, gyászbogárlárvát, tücsköt, szopós egeret.

Rendszeresen ellenőriztessük állatorvossal kedvencünket.

Testhossza 12 – 23 centiméter, kifejlett tömege 255-540 gramm.

Maximális élettartama fogságban 8-9 év.