Sárgafülű ékszerteknős (Trachemys scripta scripta)

Az Egyesült Államok déli részén őshonos ez, a hazai kisállattartók körében legelterjedtebb teknősfaj. Rendszeres gondozással és odafigyeléssel könnyen megszelídül, és akár 20 évig élhet. Mérete kifejletten 25-30 centiméter.
Bár vízi életmódot folytat, szívesen ül ki napozni, hogy kellőképpen felmelegedjen, ezért akvaterráriumában vizes és szárazföldi részeket is ki kell alakítani. A fiatal példányoknak akváriumi fűtővel kell megfelelő hőmérsékleten tartani a vizet. A kiülő rész fölé szerelhetünk világítást, így tehetjük komfortosabbá állatunk élőhelyét. Saját dolgunkat könnyítjük meg, ha szűrőt is szerelünk az akvaterráriumba.
Az ékszerteknős ragadozó, fő táplálékát a kisebb halak (fagyasztott vagy szárított formában) teszik ki. A szálkák a megfelelő kalcium-ellátást, a belsőségek a megfelelő vitamin-ellátást biztosítják. A teknősök étrendjét változatossá lehet tenni jó minőségű teljes értékű táppal, szívmixszel, szárított rákokkal, lisztkukaccal, vízi hínárokkal (amik az akvaterrárium díszítésére ezért nem alkalmasak), pitypanggal (idősebb korukra egyre több növényi eredetű táplálékot igényelnek).

sárgafülűékszerteknős

Rendszeres gondozással és odafigyeléssel könnyen megszelídül, és akár 20 évig élhet. Vad világ Gyöngyös