Project Description

Gabonasikló (Elaphe guttata)

Tartási útmutató


A gabonasikló eredeti élőhelye Észak-Amerika. Nevét a faj onnan kapta, hogy sokszor találták őket meg csűrökben, ahol a gabonával táplálkozó rágcsálókra vadásztak. A terrarisztikában könnyen tarthatósága és rengeteg színváltozata miatt terjedt el. Kezdő hüllőtartók is szívesen választják nyugodt viselkedése és érdekes életmódja miatt. Felnőttkori mérete 120-150 cm.
Tartása egyszerű. Aktuális méretéhez igazodó, teljesen zárt terráriumot igényel, melynek viszonylag nagy legyen az alapterülete (ne legyen a terrárium hossza kisebb, mint a kígyó hosszának fele). Min 80*50*50 centiméteres, de legjobb esetben 100*40*50 centiméteres dróthálóval és szellőzővel ellátott terrárium a megfelelő részére. Talajlakó életmódhoz alkalmas berendezést válasszunk, talajnak a szokásos kígyóknak szánt talajok közül választhatunk. A terráriumban a hőmérséklet nappal 28-30 °C, este 20-25 °C legyen, de a napozási részt felmelegíthetjük akár 33 °C fokra.

Ragadozó állat, méretének megfelelő rágcsálóval szükséges etetni, mely lehet élő, frissen leölt vagy fagyasztott táplálék is.

Élettartama fogságban: kb. 15-20 év, néha hosszabb.