A garnélák, rákok akváriumaink felettébb hasznos és érdekes lakói. Ezeket az apró állatokat szívesen tartjuk halakkal egy közösségben. Különösen a törpegarnélák örvendenek egyre növekvő népszerűségnek az utóbbi időben. Olyan garnélák mint az amano garnélák, akváriumokban túlnyomórészt algák kiirtására ezenkívül a  maradékok eltakarítására tartják. A kellemetlen algáktól a növényeket szabadítják meg elsősorban. Különösen vonzó, napjainkban egyre elterjedtebb kizárólag garnélák, rákok számára kialakítani a víz alatti tájat, mégpedig színgazdagságukra valamint érdekes viselkedésükre alapozva. Erre kiválóan alkalmasak a nano-akváriumok, ezek élethű biotóp-akváriumok a legkisebb helyen. Általánosan érvényes minden tartási formára, így a békés garnélákra is a több kevesebb. Fontos, hogy magas egyedszámnál ügyeljünk arra, hogy elegendő visszavonulási lehetőség legyen számukra akváriumunkban. Főként a vedlési időszakban fontos a rákok és garnélák számára, hogy védeni tudják puha testüket.

Törpegarnélák: Akvaristák körében nagyon népszerű csoportja a rákféléknek a kis növésű garnélák. Többnyire maximum 4 centiméterre nőnek meg. A törpegarnélák ollóik segítségével egész nap algákat és más aljnövényzetet legelnek, a kövek és növények felületéről. Ezek az érdekes állatok általában nagyon békések, könnyen tarthatóak falkában és szocializálhatók nyugodt halakkal, valamint más akvárium lakókkal.

Óriási édesvízi garnélák: Ezek a garnélák viszonylag nagyra nőnek, hosszú ollókkal rendelkeznek. Néhány fajta nagyon nagyra nő, úgy hogy halak és más rákfélék is étlapjára kerülhetnek. A területvédő viselkedésük miatt harcra kerülhet sor a fajtársak között.

Nuova maglie calcio 2014-15 personalizzate a poco prezzo

Sepregető (legyező) garnélák: Az első láppárnak a végén hosszú sörtés ecsetek találhatók, melyek legyező alakban szétterjeszkedhetnek. Ezek segítségével szűrik ki a lebegő táplálékot az áramlatból. A sepregető garnélák olyan szilárd felületeken szeret megtelepedni, ahol megtud kapaszkodni az áramlatban.

Törpe folyami rákok (Cambarellus-fajok): Ezek a rákok kiválóan alkalmasak akváriumban tartásra, hiszen kifejlett méretük mindösszesen 3-6 cm. Nem ajánlott garnélákkal közösen tartani, mivel a garnélákat hamar uzsonnájuknak tekinthetik. Jól lehet őket növényesített akváriumokban tartani, mivel a növények nem tartoznak a táplálékaik közé. Élettartamuk 1,5-2év.

Cherax-fajok: Ezek az élénk színű rákok jelentősen nagyobbra nőnek mint a Cambarellus-fajok, élettartamuk is jelentősen hosszabb (akár 8 év). Többnyire békések, a nagy ollóik miatt ügyetlenül mozognak, szívesen elbújnak a nagyközönség elől. Néhány faj közülük a sötétben aktív, mások nappal is eleség után kutatnak.

Forrás: Sera