Hazánkban az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk állatkereskedésekben törpesünökkel. Az afrikai fehérhasú számos színváltozatban fordul elő, hátuk lehet foltozott, fülük kisebb, mint az egyiptomi füles sünöknek. Hasonlóan az európai sünhöz ő is éjszakai vadász, elsősorban rovarevő. Természetes élőhelyén a hőmérséklet ritkán esik 20 °C alá, ennek megfelelően a hazai telet csak fűtött körülmények között viseli el.

Elhelyezés: A lakásban a sünit olyan helyre kell elhelyezni, mely nyugodt, mentes a huzattól és a közvetlen napfénytől. Az optimális hőmérséklet a 24-28 fok. Általában 0,4-0,5 m2-es alapterületű lakhelyre van szüksége, persze minél nagyobb, annál jobb. Ha kisebb alapterületű lakhellyel kell beérniük, akkor érdemes emelettel, futókerékkel gondoskodjunk róla, hogy elég lehetősége legyen a mozgásra.

Táplálás: Természetes környezetükben rovarokat: lárvákat, petéket, kifejlett rovarokat, madarak tojásait, fiókáit, kisebb emlősöket fogyasztanak. A házi kedvencként tartott törpesün esetében fontos, hogy a táplálékuk változatos legyen, magas fehérje és alacsony zsírtartalmú, minél jobban utánozva a természetes táplálkozást. A törpesün táplálásának alapja a prémium minőségű macska vagy kistestű kutya száraztáp (kis szemcseméretű) és az élőeleség. Kóstoltassunk meg bátran többféle eledelt a süninvel, rá fogunk jönni, hogy minden süninek más az ízlése. Sőt, az idő változtathat is az ízlésén. A hízásra hajlamos süniknél érdemes light tápot választani és esténként adagoljuk ki a napi adagját (1-2 evőkanál). Ha a süni nem túlsúlyos, akkor a táp állandóan ott lehet előtte a tálkában. A kiegészítő eleséget este érdemes a számára odaadni, egy sünire nagyjából két teáskanálnyi mennyiséget számolva. A maradékot reggel vegyük ki és dobjuk ki. A vitaminok miatt érdemes időnként kis mennyiségben, reszelve vagy apróra vágva gyümölcsöt belekeverni az eledelükbe. Mindig legyen elegendő friss vize, lehetőleg önitatóban. Ajánlott a 250-300 ml-es méret, ez akár egy hét végére is elegendő mennyiség. Az eleséget tegyük nehéz tálkába, nehogy a sün kiborítsa.

Ajánlott száraztáp márka például a Royal Canin. Igaz, ez a drágább kategóriába tartozik, de a sünik nagyon keveset esznek, nem érdemes spórolni rajta. Konzerv eledelek esetén is figyeljünk oda a minőségre. A hústartalomra, fehérje-zsír megoszlásra, illetve, hogy minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon.
Kiegészítésként a Vitakraft Süntápot is adhatjuk, de nem főeleségként!
Az élő eleség nagyon fontos a törpesün számára! Adhatunk lisztkukacot, gyászbogárlárvát, tücsköt, szopós egeret.

Vitaminok: A változatos, jó minőségű eleség jórészt biztosítja a sünik vitaminellátását, de egészségük érdekében, (vemhességkor/szoptatáskor) igény szerint adhatók plusz vitaminok is, heti egy-két alkalommal. Például Jolovit, Immunovet, BioflaveEx, Hemavit Forte készítmények. Egy-egy termék rendkívül hosszú időre elegendő, mert csak 1-2 cseppet kell belőlük alkalmanként használni

Féregtelenítés: A süniket javasolt három havonta féregteleníteni. Ezt a Pfizer cég Stronghold nevű féreghajtó és élősködő mentesítő készítményével végezhetjük. Ebből egy cseppet kell cseppenteni a süni bőrére. Húzzuk szét a tüskéket a fején a választéknál, és ide cseppentsünk!

Testhossza 12 – 23 centiméter, kifejlett tömege 255-540 gramm.

Maximális élettartama fogságban 8-9 év.

A sün tartáshoz szükséges felszereléseket megtekintheti a webshop-ban.