A megfelelő madárfaj kiválasztása

Ha már eldöntöttük, hogy díszmadarat szeretnénk tartani a következő lépés a megfelelő madár kiválasztása. Nem minden madárfajnak ugyan azok az igényei, így nem árt tisztában lennünk, hogy életmódunkhoz mely faj a legmegfelelőbb. Az aktuális cikkünk első részében a kezdő madártulajdonos számára mutatjuk be a legnépszerűbb és legkedveltebb díszmadarakat.

Kiválasztás felelősége

Úgy, mint a legtöbb háziállat kiválasztásánál a madaraknál is sok körülményt mérlegelnünk szükséges, mielőtt elhozzuk az állatkereskedésből. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a díszmadarak is szinte közel hasonló törődést igényelnek, mint a kutyák vagy macskák, így aki azt gondolja, hogy a madarak igényei kimerülnek a friss víznél, eleségnél és a tiszta kalitkán, azok inkább ne válasszák őket háziállatnak. Vannak kimondottan olyan igényes fajok, melyeket csak gyakorlott madártartóknak ajánlanak, mivel napi több órás rutin szükségleteik kiszolgálásukra. Ugyanakkor léteznek szép számmal olyan díszmadárfajok is, melyek igényeit egy kezdő madártartó is könnyedén tudja teljesíteni, és így a kismadár sok örömet fog okozni a gazdája és a család számára. Általánosan az a jellemző igaz rájuk, hogy minél nagyobb egy madár annál több törődést igényel, így a kezdő madártartóknak a kisebb méretű fajok közül ajánlatos választani. Mindenképp fiatal példányt válasszunk, hiszen taníthatóság szempontjából sokkal ideálisabb.

Díszmadarak kiválasztása

Legkedveltebb fajok

A kezdő madártartók számára a leginkább ajánlott fajok a papagájok, ezen belül pedig pl.: a hullámos papagáj, törpepapagáj, nimfapapagáj, arapapagáj és a remetepapagáj.  Hangutánzó képességük igen népszerűvé teszi őket, viszont vegyük figyelembe, hogy a nagyobb testű fajok akár ötven évig is élhetnek. Nézzük a legfőbb jellemzőiket!

Hullámos papagáj – a gyerekek nagy kedvencei, mivel nagyon szelídek és társaságkedvelők. Nagyon beszédesek, ugyanakkor nem túl hangosak. Áruk nem magas, viszont ahhoz, hogy „beszéljenek” és kötődjenek egy személyhez nagyon sokat kell velük kettesben lenni és foglalkozni. A legjobb, ha folyamatosan beszélünk hozzá, mikor egy helyiségben vagyunk vele, így folyamatos kommunikációra sarkalljuk és sokkal könnyeben tudja majd a szavakat elsajátítani.
Törpepapagáj – tanításuk nehezebb és több törődést igényel mint a hullámos papagáj. Nagy kötődést tud kialakítani a gazdája és a párja iránt. Érdemes párban tartani, viszont érdekesség, hogy a nemét csak DNS teszt segítségével lehet kideríteni, mivel semmilyen külső jelleg nem utal ennél a fajnál a nem megkülönböztetésére. Más madárral nem ajánlatos együtt tartani, mivel agresszíven léphet fel más fajokkal szemben.
Nimfapapagáj – nagyon barátságos és szelíd természetű faj. Külön élvezet a tanítása, mivel nagyon könnyedén tanul, így a kezdő madártartók is rövid időn belül sikert érhetnek el. A szavak helyett inkább füttyökkel kommunikál és nagyon társaságkedvelő. Méretét tekintve a nagyobb madarakhoz soroljuk, így a kalitkaméretnek is ehhez igazodnia szükséges.

Aranypapagáj – rettentő sok színben és egyéniségben léteznek ezek a közepes méretű papgájok. Könnyen beszédre bírhatók, viszont ha elkezdik abba se hagyják, így tartásuk mellett “alapzajra” mindenképp számítson a tulajdonos.
Remetepapagáj – a nagy méretű madarak közé tartozik ez a papagáj faj, és méretéből adódóan több gondozást is igényel mint a fentebb említett fajok. A gondozásért nagyon hálás, rettentően társaságkedvelő, játékos és okos. Intelligenciája kiemelkedik a díszmadarak közül és a kalitkájából akár könnyedén meg is szökhet ezáltal. Egyedülálló tulajdonsága, hogy saját fészket rak, így a kalitkájában biztosítanunk szükséges a hozzávalókat. Sok játékra is szüksége van ahhoz, hogy elfoglalja magát.
Pintyek és kanárik – szintén népszerű madárfajok azok számára, akik kedvelik az énekesmadarak hangját. Hosszú életűek és nem is drága fajok. A két fajnak hasonló az egyénisége és felismerhetőek szép énekükről. A törődést annyira nem igénylik, önmagukat is teljesen jól elszórakoztatják.

Díszmadarak kiválasztása

Látogass el a Vad Világ gyöngyösi üzletébe és válaszd ki saját igényeidnek megfelelő típust. Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre!