Sok madárfaj tölti nálunk a telet és a hideg idő beköszöntével rászorulnak az emberi segítségre. Nehéz a megfelelően energiadús eledel beszerzése a számukra így előszeretettel látogatják a felállított madáretetőket. De vajon Te is tudod, hogy mi számukra a megfelelő tápanyag és mi az amivel esetleg árthatsz nekik? Cikkünk a madarak megfelelő téli gondoskodását és a számukra legmegfelelőbb tápanyagokat mutatja be.

 

Téli madaraink

A téli időszakban az állandó madaraink és az északról hozzánk télire ide költöző madarakkal találkozhatunk. Legfőképpen a cinkefélék azok a fajok, akik elég merészek ahhoz, hogy még akár a városba is bemerészkedjenek egy-egy etető láttán. Minél kintebb  megyünk a nagy beépítettségű területekről annál több madarat fedezhetünk föl az etetőknél, pl.: pingyfélék, meggyvágó, zöldike, tengelic, csuszka, harkály, csíz.

 

Megfelelő táplálás

Az energiatartalom nagyon fontos, így csak a megfelelően tápláló eleséget tegyük ki az etetőbe. Az olajos magvak a legideálisabbak és az állati zsiradékok, melyeknek nagy a tápanyagtartalma és így könnyebben melegen tartják a testüket. A magvak közül kiemelkedik a napraforgó, mely azért ideális, mert vékony a héja, így a kisebb, gyengébb csőrű madarak is fel tudják törni. A dió esetében a vastag héjat csak az erősebb csőrű madarak tudják feltörni, és kiszedni belőle a dióbelet.

Az alma a lágyhéjú eledeleink közül a legjobb, akár egészben vagy félbevágva is kitehetjük. A rigófélék és kiemelten a feketerigók az eledelek közül az almát kedvelik a legjobban. Ezeken kívül adhatunk még körtét vagy bogyós gyümölcsöket is. Vannak olyan madárfajok, melyek nem szeretik a zártabb helyeket, így nem is mennek be az etetőkbe, így eleséget helyezzünk nyíltabb területre is, hogy ezen madarak is megtalálják télen a megfelelő táplálékot. Nem is gondolnánk, de télen az itatás is nagyon fontos. Ha fagypont alatt van a hőmérséklet a madarak se tudnak a megszokott vízforrásokból vízhez jutni, így az eleség mellett a folyadék biztosítása is nagyon fontos.

 

Felelősség

Az etetés elkezdésével felelősségünk is lesz a folyamatos gondoskodás, mivel ha egyszer elkezdjük és a madarak megszokják az etetőnket, mint állandó tápanyagforrást, akkor felelősek vagyunk a rendszeres táplálék biztosításában. A havas periódus alkalmával ez még inkább fontossá válik, hiszen a hó megnehezíti a táplálék megtalálását. Ha nem megfelelő eleséget, pl.: kenyeret, pékárut, sós szalonnát, mogyorót, sajtot, fűszeres termékeket adunk nekik nagy kárt okozhatunk és akár el is pusztulhatnak a megevésük következtében.

 

Madáretető elhelyezése
Egy madáratető elhelyezésénél fontos szempont a pozícionálás, legfőképpen a macskáktól szükséges óvni a madarakat és úgy elhelyezni a madáretetőket, hogy ne tudják megközelíteni. Az oszlopos etetők legyenek legalább 1,5-2 méter magasak és próbáljuk az oszlop részt olyan anyagból készíteni vagy bevonni mely csúszós, és általa nem tud felmászni a macska. Az akasztott etetőket olyan helyre próbáljuk tenni, melynek a közelében nincs bokor vagy olyan magasabb rész melyről a macska fel tudna ugrani. A madáretetőknek számos fajtája létezik, tekintsd meg a Vad-világ kínálatában szereplő minőségi fából és vízálló tetővel rendelkező típusokat.

 

Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre!