Kiegyensúlyozott táplálás

Az előző cikkünkben a megfelelő madárfaj kiválasztásáról írtunk, így ennek folytatásaként elengedhetetlennek éreztük, hogy a táplálásukról is megosszunk néhány fontos gondolatot. A megfelelő körülmények biztosításával a díszmadarak fajtától függően akár 12-15 évig is velünk lehetnek, de vannak olyan papagájok melyeknek az életkora akár a 70 évet is elérheti. A díszmadarak elesége magvakból, zöldségekből, gyümölcsökből, állati eredetű táplálékokból és ásványi anyagok megfelelő arányából áll össze.

 

 

Magvak

A magvak kiválasztásánál a legfontosabb, hogy vékony héjú legyen, hiszen a kisebb madarak a keményebbeket nem tudják feltörni. Az állatkereskedésekben kapni madárfajonként eltérő keverékeket, mely a díszmadarunk kedvenc magvait tartalmazza. Általánosságban nagyon kedvelik a fénymagot, muharmagot, lenmagot, zabot, árpát, búzát, kölesféléket, napraforgót, kendermagot, de minden fajnak meg van a maga kedvence. A magok tárolásánál figyeljünk oda, hogy száraz, párától, nedvességtől védett helyen legyenek. Hiszen ha bepenészednek a magok és úgy adjuk madarunknak, könnyen megbetegedhet vagy akár el is pusztulhat.

 

Zöldségek, gyümölcsök


A száraz táplálékot a kiegyensúlyozott táplálás érdekében friss zöldségekkel és gyümölcsökkel is szükséges kiegészíteni. Nyugodtan adhatunk reszelt vagy darabolt sárgarépát, salátát, gyermekláncfű levelet, spenótot, zellerlevelet, uborkát. A gyümölcsök közül pedig a legnagyobb kedvenc az alma, de kedvelik a banánt, cseresznyét, szőlőt és a narancsot is. A gyümölcsöknél figyeljünk oda, hogy permetszertől mentesek legyenek, így mindenféleképpen mielőtt a kalitkába tesszük alaposan mossuk meg. A friss zöldségek és gyümölcsök is könnyen penészednek, emiatt feltétlenül távolítsuk el azokat, amik már nem frissek.

 

 

Állati fehérjék

A díszmadaraknak bizonyos mennyiségű állati fehérjére szükségük van. Így elsősorban a reszelt főtt tojással tudjuk ezen igényüket kielégíteni, de imádják a tücsköket és a lisztkukacokat is. Az állati fehérjét a táplálásukba heti 2-3 alkalommal iktassuk be. A tojásra kiemelten figyeljünk, hiszen nagyon romlandó, így egy napnál tovább ne hagyjuk a kalitkában, távolítsuk el, ha nem fogyasztotta el a madár.

 

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok tekintetében a kalcium utánpótlásra kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Több módon tudunk ásványi anyagot biztosítani a díszmadarunknak. Igen kedvelt a szépiacsont, mely a tintahal mészváza, állatkereskedésekben kapható. Ezen kívül kaphatók vízben oldható készítmények, mint pl.: Calci-lux, a Jolovit vitaminkészítmény, Ekodiár Plusz vagy Orlux táplálék-kiegészítő. Ezeken kívül granulátum formátumban is kaphatók az állatkereskedésekben vitaminforrások, melyek egy kisebb tálban akár mindig a madarak előtt lehetnek.

 

 

Víz

A madarak előtt mindig legyen friss ivóvíz, melyet naponta cseréljünk a belekerülő szennyeződések miatt. A kalitkában tartott madaraknál az ivórúd mellé helyezzük el az itatót. Gyakran fertőtlenítsük, tisztítsuk az itatót, hogy baktériumok ne tudjanak megtelepedni rajta. A vízben elszaporodható algák súlyos betegségeket tudnak okozni a madárnak. Alkalmazhatunk mikroorganizmusokkal kezelt vizet vagy hasznos baktériumokat tartalmazó probiotikus vízkezelő készítményt is.

 

Ha minden típusú táplálékból a megfelelő módon és időközönként juttatunk a kismadarunk szervezetébe biztosíthatjuk számára a kiegyensúlyozott, egészséges és hosszú életet.
Látogass el a Vad Világ gyöngyösi üzletébe és válaszd ki saját igényeidnek megfelelő típust. Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre!