Kerti tó – tavaszi frissítés

A tavasz beköszöntével a kertünk és a kerti tavunk is felébred téli álmából és mi is megkezdhetjük a tavaszi munkálatokat. Ha gondosan követted az őszi cikkünk a kerti tó téliesítéséről, akkor most nem lesz túl sok dolgod.

Takarítás
Ellenőrizzük, és ha szükséges háló segítségével tisztítsuk meg a tó vízfelszínét a belehullot falevelektől, és egyéb szennyeződésektől. Ha ősszel gondosan ügyeltünk a lehullott falevelek eltávolítására, akkor most nem sok időt kell ezzel eltöltenünk. Vizsgáljuk meg, hogy a növények milyen állapotban vannak és ha maradt esetleg elszáradt rész a víz felszíne felett, akkor vágjuk le. Ügyeljünk arra, hogy nehogy belecsússzunk a tó vizébe, hiszen még meglehetősen hűvös a hőfoka.

 

Karbantartás
Ellenőrizzük le a tóba kerülő berendezések állapotát, hogy ne használatbavételt követően derüljön ki, hogy hiányzik esetlegesen egy-egy alkatrész belőle. Ha használtunk télen jégtelenítő berendezést most távolítsuk el a vízből. Tisztítása után el is tehetjük az ősz végéig. Ha a szivattyút a vízben teleltettük át, vizsgáljuk meg, nincs-e feltekeredve rá alga, növényi maradvány vagy szennyeződés. A tó szélén levő köveket slaggal mossuk le és ha szükséges pótoljuk a vizet, állítsuk be a megfelelő vízszintet. Az évnek ez az időszaka tökéletes arra, hogy ha fejleszteni szeretnénk tavunk, akkor most tegyük meg, ne a nyár közepén. Legyen az csobogó, szökőkút vagy akár egy új energiatakarékos szivattyú.

Tavasszal a halak anyagcseréje is felgyorsul. Biztosítsuk a megfelelő vízkémiai értékeket a vízi élőlények hosszú életének megőrzése érdekében. Ha szükségét látjuk alkalmazhatunk iszapeltávolítást is vákuumos eszköz segítségével. A tisztítás során figyeljünk, hogy az ökológiai egyensúly fennmaradjon. Új növények telepítése is segíti tavunk természetes tisztítását és a halak számára is táplálékot nyújtanak.

Halak táplálása
A hőmérséklet melegedésével a halaink is egyre aktívabbak lesznek, így a tavasz beköszöntével a táplálásukat is folyamatosan biztosítanunk szükséges. Fontos tisztában lennünk a halfajok táplálkozási igényeivel, kora tavasszal mindenképpen könnyebben emészthető táplálékot adjunk a számukra. Ha nem vagyunk biztosak a megfelelő táplálék kiválasztásában kérjünk segítséget a szakboltokban.

Látogass el a Vad Világ gyöngyösi üzletébe és válaszd ki saját igényeidnek megfelelő terméket. Érdeklődj bátran, Kollégáink készségesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre!